ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ π.ΟΑΕΕ

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΝΝΕΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

09.02. 2019

Το πρόβλημα αφορά περίπου 2.000.000 πολιτών

Στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με τις οφειλές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, και σύμφωνα με τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης  για επανυπολογισμό των οφειλών  παρέχει απαντήσεις η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του τέως ΟΑΕΕ, εκφράζοντας την ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για το εν λόγω πρόβλημα.

 

Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία Συλλόγων και Κινήσεων Ασφαλισμένων του π. Ο.Α.Ε.Ε 

είναι μια Πρωτοβουλία που συγκεντρώνει όλες τις κινήσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια,

για να διαμαρτυρηθούν για τις άδικες χρεώσεις του ΟΑΕΕ.

Εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

από όλη την Ελλάδα.

Διαμαρτυρόμαστε για τις άδικες χρεώσεις που κορυφώθηκαν τα χρόνια της κρίσης όταν παρέμειναν οι τεκμαρτές εισφορές σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ τα εισοδήματα καταρρακώθηκαν",

προσθέτοντας πως "όλοι όσοι απαρτίζουν την Πρωτοβουλία, επικεντρώθηκαν στην προώθηση μιας βιώσιμης λύσης του προβλήματος και επικοινώνησαν την λύση αυτή στην Πολιτική ηγεσία με ποικίλους τρόπους.

Στόχος μας είναι ο επανυπολογισμός των εισφορών για όλους τους Οφειλέτες με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού (ποσοστό επί του εισοδήματος).

Στις παρακάτω ερωταπαντήσεις , υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης για το πρόβλημα των οφειλών στο πρ. ΟΑΕΕ  επισημαίνοντας:

 

1.  Ποιο είναι το ύψος των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ) σήμερα, πόσοι είναι οι οφειλέτες;

Με βάση την τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ) ανέρχονται στα μέσα του 2018 στα 14 δις ευρώ. Οι οφειλέτες ανέρχονται σε 581.000. Από αυτούς ένα μεγάλο μέρος παραμένουν ενεργοί (άνω των 300.000) ενώ οι υπόλοιποι έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους

( πλέον μισθωτοί, άνεργοι, μέτοχοι σε ΙΚΕ, στην μαύρη οικονομία κλπ ).

 

2. Γιατί δημιουργήθηκαν οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ;

Βασική αιτία είναι ο παράλογος υπολογισμός των εισφορών σε συνδυασμό

με το εξωφρενικό ύψος των τεκμαρτών Εισφορών που ίσχυε έως 31/12/2016  αλλά και η οικονομική κρίση των μνημονίων ήρθε να ολοκληρώσει την κατάρρευση των Ελ επαγγελματιών.

Οι εισφορές οριζόντουσαν ως συγκεκριμένο ποσό, ανάλογο με τα χρόνια ασφάλισης του ασφαλισμένου. Δεν είχαν δηλαδή καμία σχέση με το δηλωθέν εισόδημα αυτού. Αν για παράδειγμα ήσουν ασφαλισμένος για 25 χρόνια είχες μηνιαία εισφορά (σύνταξη και περίθαλψη) 450€ ή 5.400€ ανά έτος

και  εισόδημα 10.000€, ο ΟΑΕΕ σου ζήταγε το 54% του εισοδήματος σου.

Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής των εισφορών

και την συσσώρευση ατομικού χρέους. 

 

3. Τι γινόταν στο παρελθόν με τις εισφορές περίθαλψης;

Εάν ο ασφαλισμένος όφειλε τις εισφορές του ο ΟΑΕΕ ναι μεν τον χρέωνε για Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, ταυτόχρονα όμως αρνείτο να την παράσχει. Συνεπώς το χρέος αυξανόταν με μια ακόμα χρέωση χωρίς ανταπόδοση.

 

4. Τι άλλαξε ο Νόμος Κατρούγκαλου;

Ο Νόμος Κατρούγκαλου άλλαξε το σύστημα εισφορών και από τεκμαρτές

τις έκανε αναλογικές βάση του εισοδήματος. Η αλλαγή αυτή υποστηρίχτηκε στην αιτιολογική της Έκθεση από δριμεία κριτική στο άδικο σύστημα του παρελθόντος (τεκμαρτές εισφορές ). Με τον Ν. Κατρούγκαλου το 80% των ασφαλισμένων χρεώνεται με σημαντικά μικρότερες εισφορές ( το 10% τα ίδια, το υπόλοιπο 10% με αυξημένες έως πολύ αυξημένες εισφορές ).

5. Τι ποσά έχει καταφέρει να εισπράξει το ΚΕΑΟ από τα οφειλόμενα 14 δις ευρώ;

Μόλις 250 εκ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μέσω ρυθμίσεων και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, ένα ποσοστό 2% των οφειλών. Σε αντίθεση με άλλου τύπου οφειλές όπου το ποσοστό είσπραξης είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

 

6.  Τι σημαίνει κεφαλαιοποίηση οφειλών

 

Κεφαλαιοποίηση των οφειλών σημαίνει,

πως οι τόκοι και οι προσαυξήσεις  γίνεται κεφάλαιο.

Η τακτική αυτή είναι εξαιρετικά άδικη καθώς μέσα στο κεφάλαιο υπολογίζεται,

και το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν παρασχέθηκε ποτέ,  για όσο καιρο υπήρχαν οφειλές μέχρι την αλλαγή του νόμου. 

Ας ληφθεί υπόψη ότι στην προηγούμενη ρύθμιση από τα 14 δις χρέος μόνο 0,25 δις μπηκε σε ρύθμιση,

 

7. Η πρόταση για  120 δόσεις λύνει το ζήτημα;

 

Και αυτή η πρόταση, χωρίς επανυπολογισμό των οφειλόμενων ποσών με βάση την σημερινή κατάσταση, δεν οδηγεί σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

 

8. Ήδη ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δέχεται να ρυθμίσει

τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είναι σωστή λύση;

 

Η λύση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αφορά εν λειτουργία επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με θετικά αποτελέσματα για ένα έτος από τα τρία τελευταία. Κουρεύει τόκους και προσαυξήσεις και διατηρεί το κεφάλαιο, προσφέροντας πολλαπλάσιες δόσεις (ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη).

Παραμένει μια άδικη λύση ως προς το δίκαιο των χρεώσεων του παρελθόντος καθώς δεν μειώνει κεφάλαιο (εισφορές) και απαιτεί βιωσιμότητα για την ένταξη, άρα αφήνει εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.

 

9. Τι σημαίνει η πρόταση για επανυπολογισμό των οφειλών

 με βάση τα ισχύοντα σήμερα;

 

Σήμερα οι εισφορές για την σύνταξη ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος του προηγουμένου έτους.

Το ποσοστό αυτό θα γίνει 13,3% από τις αρχές του 2019. Σε αυτές τις εισφορές προστίθεται και ένα ποσοστό 6,95% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή σήμερα είναι σύνολο 26,95% και από 1/1/2019 θα ανέρχονται σε 20,25% του εισοδήματος.

Η πρόταση για επανυπολογισμό αφορά τους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ και ενδεχομένως και σε άλλα Ταμεία με ανάλογη δομή των οφειλόμενων. Με βάση την πρόταση οι ετήσιες οφειλές στον ΟΑΕΕ θα επαναυπολογισθούν ως ποσοστό επί του εισοδήματος κάθε έτους. Για να μην κριθεί ο επανυπολογισμός αντισυνταγματικός από τα δικαστήρια η εφαρμογή του θα πρέπει να αφορά όλους τους ασφαλισμένους και όλες τις οφειλές έως το 2016.

Αν για παράδειγμα το εισόδημα του οφειλέτη το 2012 ήταν 10.000€, η οφειλή του για την Σύνταξη θα ανέλθει σε 20% επί αυτού, δηλαδή σε 2.000€. Με δεδομένο ότι δεν είχε δικαίωμα σε Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα χρεωθεί μόνο με την εισφορά της Σύνταξης και όχι της Περίθαλψης. Άρα από, πχ 5.400€ (450€ επί 12 μήνες) που χρεώθηκε για το 2012, η νέα οφειλή θα είναι μόλις 2.000€.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν υπάρχει τεχνική δυσκολία να ανασυρθούν τα εισοδήματα των ετών 2002-2016 για όλους τους οφειλέτες και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει τελικά ο επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά του 2017. Ενδεχόμενες τεχνικές δυσκολίες που μπορούν να ξεπεραστούν (πχ αναζήτηση πραγματικών εισοδημάτων σε άλλους δημόσιους φορείς) δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο για την άριστη λύση.

 

10. Στον επανυπολογισμό θα χρεωθούν εισφορές για περίθαλψη;

 

Πρόταση μας είναι να μην χρεωθούν , καθώς ο ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ) εφόσον ο ασφαλισμένος για όσο διάστημα όφειλε εισφορές, δεν του θεωρούσε βιβλιάριο υγείας, δεν καλυπτόταν για κανένα έξοδο και βρισκόταν εκτός από όλες τις δομές υγείας .

Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν οι  περιπτώσεις που στο ενδιάμεσο διάστημα ο ασφαλισμένος έκανε ρύθμιση και απόλαυσε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οπότε θα πρέπει  υπολογιστεί το ακριβές ποσό που δεν παρεχόταν η περίθαλψη .

 

Ο ΟΑΕΕ έχει τα στοιχεία στην διάθεση του

για να καταλήξει σε ακριβή χρέωση.

 

Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση μας τότε συνεχίζεται η αδικία εις βάρος μας και το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ποτέ δεν παρασχέθηκε μετατρέπεται σε κεφάλαιο και έτσι κόβεται αναλογικά χρηματικό ποσό από τη σύνταξη μας .

 

11. Θα αφαιρεθούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις;

Η πρόταση μας αφορά την αφαίρεση όλων των τόκων και των προσαυξήσεων στο 100% διότι δεν δημιουργήθηκαν αυτά τα ποσά  με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου.   

Το νέο ποσό θα τοκίζεται από την ημέρα επανυπολογισμού και μετά.

Απαιτούμε το νέο επιτόκιο μετά τον επανυπολογισμό να οριστεί στο 2% και όχι στο 5 % που σήμερα προτίθεται να ορίσει η κυβέρνηση ώστε να μπορεί να τηρηθεί η ρύθμιση από όλους. 

Σας επισυνάπτουμε στο τέλος του κειμένου επίσημες απαντήσεις από τον Ο.Α.Ε.Ε  με την ερώτηση που είχαμε κάνει για το ύψος του επιτοκίου που τελικά αποδείχθηκε τοκογλυφικό. 

 

12. Πώς θα γίνει η αποπληρωμή του νέου χρέους;

Η πρόταση αφορά τη νέα ρύθμιση , με την δημιουργία νέας εφαρμογής του επανυπολογισμού των οφειλών ειδικά διαμορφωμένης για τον σκοπό αυτό.

Για αυτό θα  πρέπει να ληφθεί υπόψη το τρέχον εισόδημα του οφειλέτη για να αποφασιστεί ο αριθμός των δόσεων, η περίοδος χάριτος (αν πχ πληρώνει και τρέχουσες εισφορές) και κάθε άλλη λεπτομέρεια, όπως πχ το επιτόκιο.

 

13. Η προτεινόμενη λύση θα επηρεάσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ;

Έως σήμερα ο ΕΦΚΑ για τις οφειλές από τον ΟΑΕΕ (14 δις) εχει λάβει μόνο 0,25 δις. Με την νέα ρύθμιση το χρέος θα μειωθεί σημαντικά και με δεδομένο ικανό αριθμό δόσεων θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Και επιπλέον θα μειώσει την μελλοντική δαπάνη του ΕΦΚΑ για συντάξεις, αφού για όσους ενταχθούν στον επανυπολογισμό θα μειωθούν οι εισφορές και, κατά συνέπεια, οι μελλοντικές συντάξεις τους.

14. Η προτεινόμενη λύση του επανυπολογισμού δεν είναι άδικη για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους, ιδίως εν μέσω κρίσης;

Οι οφειλέτες των οποίων η οφειλή θα επαναυπολογιστεί θα έχουν συνέπειες στην σύνταξή τους, θα λάβουν μικρότερη σύνταξη από αυτούς που πλήρωναν κανονικά. Εκτός εάν στο μέλλον αναπληρώσουν την διαφορά στις εισφορές που προέκυψε με βάση τον επανυπολογισμό. Επιπλέον η επανένταξη των εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στο ασφαλιστικό σύστημα και πάλι είναι προς όφελος όλων καθώς θα αυξήσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ και θα δώσει, ενδεχομένως, δυνατότητα μελλοντικής μείωσης των εισφορών για όλους (όπως γίνεται από 1/1/2019).  Για την αφαίρεση της χρέωσης για την περίθαλψη δεν υπάρχει καμία αδικία γιατί όσοι πλήρωναν καλυπτόντουσαν και είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ότι έδιναν έπαιρναν. Η «ανταμοιβή» όσων κατάφεραν και πλήρωναν τις εισφορές τους, σε σύγκριση με όσους ενταχθούν στον επανυπολογισμό, είναι η μεγαλύτερη σύνταξη που θα λάβουν συγκριτικά με όσους, λόγω του επανυπολογισμού, μειωθούν οι εισφορές που θα έχουν καταβάλει στον ΟΑΕΕ.

 

15. Η προτεινόμενη λύση του επανυπολογισμού θα ευνοήσει τους μπαταχτσήδες;

Εάν κάποιος είχε ικανό εισόδημα τα προηγούμενα έτη και επέλεγε να μην πληρώνει, ο επανυπολογισμός δεν θα του προσφέρει μείωση του χρέους. Αν για παράδειγμα είχε 30.000€ εισόδημα, με τον επανυπολογισμό 20% η νέα οφειλή θα είναι 6.000€ (έναντι, πχ 4.200€ πριν για εισφορές). Προφανώς δεν θα οφείλει περισσότερα (νομικά απαράδεκτο) αλλά δεν θα τύχει μείωσης της οφειλής.

 

16.  Η πρόταση επανυπολογισμού των οφειλών θέτει σε κίνδυνο τις συμφωνίες για δημοσιονομικά πλεονάσματα;

Η συμφωνία με τους δανειστές αφορά την παραγωγή πλεονάσματος. Σε αυτήν την συμφωνία η είσπραξη των οφειλόμενων δεν διαδραματίζει ρόλο. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων παίζει και το αποτέλεσμα του ΕΦΚΑ. Η πρόβλεψη για μελλοντικές εισπράξεις από τα οφειλόμενα είναι ρεαλιστική και όχι θεωρητική. Ουδείς περιμένει ότι θα εισπραχθούν τα 100 δις ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου και τα 35 δις ληξιπρόθεσμα του ΕΦΚΑ. Όλοι οι υπολογισμοί αφορούν είσπραξη σε βάθος χρόνου μικρού ποσοστού των οφειλόμενων. Για παράδειγμα σήμερα η είσπραξη από το ΙΚΑ είναι στο 16% και από τον ΟΑΕΕ στο 2%. Συνεπώς ο εξορθολογισμός των 14 δις με βάση τον επανυπολογισμό δεν θέτει σε κίνδυνο την πορεία των οικονομικών του Κράτους.

17.  Το  ποσό που θα δίνουμε μετά τον επανυπολογισμό θα φορολογείται  ως εισόδημά ;

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν οι οφειλέτες στον επανυπολογισμό και στην σχετική ρύθμιση (έως 120 δόσεις) πρέπει να είναι όπως το συνολικό ετήσιο ποσό της ρύθμισης που θα καταβάλει ο οφειλέτης να μην υπολογίζεται ως φορολογητέο εισόδημα. Αν τα ποσά της ρύθμισης υπολογισθούν ως εισόδημα θα ανεβάσουν τον φορολογικό συντελεστή αλλά και το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς για τον επόμενο χρόνο.

Με δεδομένο ότι οι καταβολές της ρύθμισης αφορούν το διάστημα όταν οι ασφαλιστικές εισφορές εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα οφείλει η Κυβέρνηση να το εφαρμόσει.

Αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ώθηση στην οικονομία μας και στην  αγορά  δεν μπορούμε ότι προσπαθούμε να κερδίσουμε να το ξαναδίνουμε πίσω σε μορφή φορολογίας.

 

18.Μεταβίβαση χρεών σε κληρονόμους  

Απαιτούμε τα χρέη του ασφαλισμένου να μην μεταβιβάζονται στους συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας διότι αυτή τη στιγμή

όταν μεταφέρονται τα χρέη στους κληρονόμους ναι μεν υποχρεώνεται να καλύψει το χρέος αλλά δεν λαμβάνει καμία σύνταξη για το ποσό που έχει πληρωθεί προς το ταμείο.    

Το συμπέρασμα που κομίζεται είναι πως αν δεν υπάρξει πραγματική βούληση για οικονομική ανάπτυξη όλες οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

 

Αλεξίου Παυλίνα,

Κίνηση Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Άρτας

 

Αδαλή Μαριάννα  

Ενιαίος Σύλλογος Ασφαλισμένων  - Ανασφάλιστων

ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης

 

Αχιλλόπουλος Βαγγέλης,

Κίνηση ΟΑΕΕ Δράση τώρα

 

Γιαννιτοπούλου Εύη

Σύλλογος Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων

ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης

 

Ευθυμιάδης Χάρης,

Σύλλογος Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων

ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης

 

Καλοθέου Αντώνης,

Εμπορικός Σύλλογος Άργους

 

Καμπράνη Μαίρη,

Σύλλογος Αλληλεγγύης Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Ν. Ημαθίας ΔΙΕΚΔΙΚΩ

 

Καρτέρη Γεωργία

Συλλογικότητα Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Δυτικής Αχαΐας

 

Κουφού Γιάννης,

Σύλλογος Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Νοτίου Αιγαίου

 

Κυρίτσης Δημήτρης,

Σύλλογος Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Ν. Αττικής

 

Κωστόπουλος Τάσος,

Σύλλογος Αλληλεγγύης Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Ν. Ημαθίας ΔΙΕΚΔΙΚΩ

 

Μανιάτης Γιάννης,

Κίνηση Ασφαλισμένων Συμπράττω

 

Μουρμούρης Όθων,

ΟΕΒΕ Δράμας, μέλος ΓΣΕΒΕΕ

 

 

Οικονομίδης Αλέξανδρος,

Ινστιτούτο Ενδογενούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ΙΝΕΠΑ

 

Γιώργος Παπασπυρόπουλος,

Κίνηση ΟΑΕΕ Δράση τώρα

 

Γρηγόρης Παππάς,

Σύλλογος Αλληλεγγύης Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Ν. Ημαθίας ΔΙΕΚΔΙΚΩ

 

Στεφανίδης Αντρέας,

Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών ΟΕΣΥΝΕ

 

Τζιοβάρα Χριστίνα,

Ενιαίος Σύλλογος Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων

ΟΑΕΕ Ν. Θεσπρωτίας

 

Τσαπούρης Νίκος

Σύλλογος Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων

ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης

 

Φουντής  Κωνσταντίνος – Σπυρίδων,

Πανελλήνια Συντονιστική Συλλόγων

Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ

 

Φλωράς Γιώργος,

Κίνηση ΟΑΕΕ η ισχύς εν τη ενώσει

 

Φραγκοτσής Χρήστος,

Σύλλογος Αλληλεγγύης Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Ν. Ημαθίας ΔΙΕΚΔΙΚΩ

 

Χαβέλης Νικόλαος,

Εμπορικός Σύλλογος Ξυλοκάστρου

 

Χρονοπούλου Μαίρη,

Εμπορικός Σύλλογος Αιγίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2019  Anasfalistoi   globbers joomla templates